W sklepach spożywczych i na targowiskach najczęściej można spotkać trzy rodzaje ziemniaków: biały, żółty i różowy.
Kolor skórki, zdaniem ekspertki publikacji sieci BelNovosti, kucharki Julii Arkhipowej, zwykle odpowiada kolorowi miąższu: w przypadku ziemniaków białych jest szary lub kremowy, w przypadku ziemniaków żółtych jest żółtawy, w przypadku ziemniaków czerwonych różowawy..
Nie będziemy na razie rozmawiać o fioletowych ziemniakach: jest to rzadka odmiana, która kosztuje więcej i jest mniej popularna.
Ziemniaki o różnych kolorach różnią się między sobą zawartością skrobi, co wpływa na ich smak i zdolność do zachowania kształtu.
Oto zalecenia dotyczące stosowania ziemniaków na podstawie ich koloru.
Białe ziemniaki
Polecany do przecierów, zup-kremów i zapiekanek, gdyż dobrze się gotuje i ma przyjemny aksamitny smak.
Żółte ziemniaki
Ceniony jest za to, że dobrze trzyma swój kształt, dlatego nadaje się do sałatek, pieczenia i gotowania w panierce.
Czerwone ziemniaki
Warto skorzystać z tej odmiany, jeśli chcesz posmakować smażonych ziemniaków: Czerwone ziemniaki zawierają niewiele skrobi i zachowują swój kształt po ugotowaniu.