HomeJedzenieBez skrobi: jak zagęścić nawet bardzo płynny dżem do napełniania ciast i...

Bez skrobi: jak zagęścić nawet bardzo płynny dżem do napełniania ciast i bułek – metoda szefa kuchni

Wiele gospodyń domowych używa skrobi do zagęszczania dżemu do nadzienia, ale jest bardziej skuteczny sposób..

Podpowiadamy, jak zagęścić nawet bardzo cienki dżem.

Jak zagęścić dżem

Do rondelka z grubym dnem (aby się nie przypalić) włożyć odpowiednią ilość dżemu.

Jeśli dżem był w lodówce, lekko go podgrzej.Następnie dodaj semolinę.

Do niepełnej szklanki dżemu potrzebna jest łyżeczka semoliny.Wymieszaj i pozostaw na 20 minut, aby płatki lekko spęczniały.

Semolina może być natychmiast wyczuwalna w dżemie, ale nie będzie jej widać ani czuć w nadzieniu.

Jeśli dżem jest bardzo płynny, dodaj łyżkę semoliny na szklankę.

Po 20 minutach postaw patelnię na ogniu, zagotuj, gotuj przez dwie minuty, ostudź.Można gotować wypieki.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře