HomeJedzenieBardzo żarłoczne paszteciki z serem i ziemniakami, które u nas są hitem:...

Bardzo żarłoczne paszteciki z serem i ziemniakami, które u nas są hitem: Lekkie jak piórko i pozostają miękkie nawet trzeciego dnia!

U nas te ptysie cieszyły się dużym powodzeniem, dlatego przygotowuję je jak na bieżni.Nie ma w nich żadnej pomyłki i jeśli przypadkiem zostaną pozostawione, to na trzeci dzień są jeszcze miękkie.Bardzo prosty przepis, z którym poradzą sobie nawet początkujący!

Potrzebujemy:

250 g twardego sera.

250 g mąki zwykłej.

1 łyżeczka soli.

1 opakowanie suchych drożdży.

120 g masła.

2 jajka + 1 żółtko.

2 ugotowane ziemniaki.

trochę śmietany (w razie potrzeby).

Na górze (opcjonalnie):

Nasiona sezamu.

Kminek.

Nasiona lnu.

Procedura:

W dużej misce mieszamy ser, mąkę z drożdżami , masło, jajka, prażone ziemniaki, sól i mieszamy ciasto.

Jeśli to konieczne, dodaj trochę śmietanki.

Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką desce.

Przełożyć do miski i odstawić pod przykryciem na około 20 minut.

Rozwałkowujemy ponownie i szklanką wycinamy okrągłe placki.

Układamy paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryj folią spożywczą lub bawełnianym ręcznikiem.

Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 minut w ciepłe miejsce (ja zostawiam tylko do wyrośnięcia, aż piekarnik się nagrzeje).

Żółtko wymieszać i posmarować nim wierzch ciasta francuskiego.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C na złoty kolor.

Nie zapomnijcie obserwować ciastek podczas pieczenia, każdy piekarnik piecze inaczej.

Ciasta są wyśmienite również na drugi i trzeci dzień, na pewno warto ich spróbować.

Wskazówki dotyczące ulepszania placków ziemniaczano-serowych:

Placki ziemniaczane z serem to smaczne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na przekąskę, lunch czy kolację.Istnieje wiele odmian tego przepisu i przy odrobinie kreatywności można je ulepszyć i nadać im dodatkowy smak i konsystencję.Oto kilka wskazówek:

Ser:

Oprócz klasycznego edama można użyć także innych rodzajów sera, np. bryndzy, štjepoka, sera bałkańskiego, sera feta lub kombinacji różnych serów.W zależności od upodobań, ser można zetrzeć grubiej lub drobniej.Do mieszanki serowej można dodać także posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek, koperek lub suszone zioła takie jak oregano czy bazylia.

Ciasto:.

Ciasto można doprawić solą, pieprzem, pieprzem mielonym, kurkumą lub suszonym czosnkiem.Do ciasta można dodać także posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek lub koperek.

Kształt:

Bagietki można kształtować na różne sposoby – jak małe kulki, trójkąty, kwadraty lub ślimaki.Na cieście francuskim możesz położyć kawałek boczku, oliwek lub ulubionych nasion.

Życzymy dobrego apetytu!

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře