HomeWskazówki dla domuBanalna sztuczka z lodami.Nabieranie ich staje się dziecinnie proste

Banalna sztuczka z lodami.Nabieranie ich staje się dziecinnie proste

14. 7. 2024 (Zdjęcie: shutterstock/Nowa Afryka).

Żar leje się z nieba, a Ty masz ochotę na zimną słodką przekąskę.Wyjmujesz lody z zamrażarki i okazuje się, że są twarde jak skała.Musisz więc rozpocząć jedną z trzech kuracji.Cierpliwi czekają, aż lody trochę się roztopią.&#8222Górnicy&#8220 rozglądają się po zamarzniętej powierzchni łyżką jak kilofem.Bardziej zręczni podgrzewają wodę w czajniku, by później ogrzać łyżkę do lodów.Okazuje się, że wystarczy znać banalną sztuczkę, by lody nigdy nie zamieniły się w kamień.

Dlaczego lody twardnieją w zamrażarce?

Masz ochotę na lody, więc wyjmujesz opakowanie z zamrażarki.Zdejmujesz pokrywkę, zrywasz folię, nakładasz „słodkie zimno“ na talerz, dla siebie i bliskich.Jest ciepło, żar leje się z nieba, widzisz jak wierzchnia warstwa lodów zaczyna się topić.Ułóż porcje warstwami i szybko włóż z powrotem do zamrażarki. Roztopiona warstwa lodów przeniknie do pozostałej porcji, a po włożeniu do chłodziarki utworzą się twarde kryształki lodu.

Dlatego, aby lody nie stwardniały w zamrażarce, najlepiej zjeść je wszystkie na raz, ale jeśli porcja jest zbyt duża lub chcesz zachować słodki przysmak na później, przyda się sztuczka z pokrywką.

Koniec z lodami jak skała.Wystarczy prosta sztuczka

Zamiast odgrzewać lub uzbrajać się w cierpliwość, po pierwszym spróbowaniu po prostu włóż pudełko dnem do góry do zamrażarki (nie zapomnij go wcześniej szczelnie zamknąć). Kiedy ponownie je wyjmiesz, lody będą tak samo miękkie jak po pierwszym otwarciu, ponieważ roztopiona część nie przesiąknie na dno pudełka i nie zniszczy tekstury lodów.

Czy sztuczka z pokrywką zadziała w przypadku lodów domowej roboty?

Lody kupowane w sklepie są celowo zamrażane bardzo szybko, aby nie stwardniały.Nie ma możliwości odtworzenia tego procesu w domu.Dlatego też, gdy robisz własne lody, musisz wyjąć je z zamrażarki i ubić kilka razy.Odpowiedni przepis na domowe lody jest również niezwykle ważny.Aby były miękkie i aksamitne, składniki muszą być dobrze zbilansowane.Wypróbuj nasz przepis na domowe lody twarogowe, których przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut.

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře