HomeJedzenieBABCIOWA chalamada na przeziębienie – najlepszy PRZEPIS: Bez konserwowania i gotowania! To...

BABCIOWA chalamada na przeziębienie – najlepszy PRZEPIS: Bez konserwowania i gotowania! To najlepsza przystawka jaką znam

Doskonała domowa chalamada, która smakuje jak kapusta..

Cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością i wyprzeda się w błyskawicznym tempie.

Przepis mam od mojej babci, która kilka lat temu próbowała tej chalamady, a gdy jej spróbowaliśmy, od razu poprosiliśmy ją o przepis.

Ta chalamada jest naprawdę najlepsza, smakuje jak sałatka i jest uwielbiana nawet przez tych, którzy inaczej nie potrzebują chalamady).

Potrzebujemy:

2,5 kg kapusty.

1 kg papryki (ja użyłam kolorowej).

0,5 kg cebuli.

0,5 kg marchwi.

15 dg kryształ.cukier.

500 ml octu.

1 dl oleju.

1 dekor.

Fakultatywny:

Ogórek.

Gorąca papryka.

Procedura:

Kapustę, marchewkę, cebulę i paprykę oczyść i zetrzyj na makaron.

Zrób sos z cukru, octu, olei i koca.

Ciasto przesiać przez sito, nie wsypywać gorczycy), wymieszać i wlać do mieszanki warzywnej.

Dobrze wymieszaj pozwól warzywom połączyć się i odstaw na 24 godziny.

Następnie wystarczy zalać go sokiem, zamknąć i odstawić na zimno.

Nie musisz sterylizować.

Dżem starcza na bardzo długo, to znaczy pod warunkiem, że nie zostanie on wcześniej zjedzony – tutaj znika bardzo szybko.

Z podanej dawki wyszło mi około 15 małych buteleczek.

Najsmaczniejszy dodatek do niedzielnego steku i sałatki.Tutaj jednak tę chalamadę również je się prosto ze szklanki.

Chalamada to przysmak o wszechstronnym zastosowaniu, który można udoskonalać na niezliczone sposoby.

Jak wzbogacić chalamadę?

Oto kilka pomysłów na wzbogacenie jej smaku.

Owoce i jagody: Dodaj jabłka, gruszki, morele, śliwki lub wiśnie, aby uzyskać słodki i owocowy smak.

Aby uzyskać bardziej pikantny akcent, użyj porzeczek, agrestu lub żurawiny.

Pieprz: Czerwona, żółta lub pomarańczowa papryka dodaje koloru i słodyczy chalamade.

Cebula: Czerwona cebula doda łagodniejszego smaku, podczas gdy biała cebula będzie bardziej wyrazista.

Przyprawy i zioła: Papryczka chili, cayenne, kolendra, kminek, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa.

Zioła: Świeży koperek, pietruszka, bazylia.

Ocet: Ocet jabłkowy, ocet winny, ocet balsamiczny.

Sól: Sól morska, sól himalajska.Przyprawy: Pieprz czarny, pieprz biały.

Życzymy dobrego apetytu! :).

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře