Warzywa takie jak ogórki należą do kategorii łatwo psujących się.Powodem tego jest duża ilość wody w ich składzie..
Z tego powodu większość gospodyń domowych stara się zachować zbiory ogórków metodami takimi jak marynowanie i marynowanie..
Ale według eksperta publikacji sieci BelNovosti, kucharki Julii Arkhipowej, istnieje inny sposób, który pozwoli zachować chrupkość warzyw przez sześć miesięcy.
Stosowali ją nasi przodkowie, ale obecnie niestety niewiele osób pamięta o tej metodzie.
Poprawmy to irytujące pominięcie, zwłaszcza, że aby ogórki pozostały chrupiące, nie potrzeba wiele – wystarczy sól i pokrzywy.
Powinieneś więc zacząć od warzyw – umyj ogórki, poczekaj, aż wyschną i odetnij ogony.Pokrzywę należy dokładnie umyć i drobno posiekać.
Gdy wszystko będzie gotowe, weź dużą emaliowaną patelnię (można ją zastąpić beczką), wlej sól na dno pojemnika i ułóż ogórki.Należy je również posypać solą, a następnie położyć pokrzywy.
Kontynuuj naprzemienne układanie warstw, aż pojemnik zostanie wypełniony warzywami.Na górze powinny być pokrzywy.
Następnie przykryj obrabiany przedmiot gazą, dociśnij i umieść w chłodnym miejscu.Po trzech dniach odcedź solankę i zastąp ją nową, składającą się z wody i niewielkiej ilości soli.