HomeJedzeniePozostaną chrupiące aż do Nowego Roku: jak nasze babcie przechowywały ogórki

Pozostaną chrupiące aż do Nowego Roku: jak nasze babcie przechowywały ogórki

Warzywa takie jak ogórki należą do kategorii łatwo psujących się.Powodem tego jest duża ilość wody w ich składzie..

Z tego powodu większość gospodyń domowych stara się zachować zbiory ogórków metodami takimi jak marynowanie i marynowanie..

Ale według eksperta publikacji sieci BelNovosti, kucharki Julii Arkhipowej, istnieje inny sposób, który pozwoli zachować chrupkość warzyw przez sześć miesięcy.

Stosowali ją nasi przodkowie, ale obecnie niestety niewiele osób pamięta o tej metodzie.

Poprawmy to irytujące pominięcie, zwłaszcza, że ​​aby ogórki pozostały chrupiące, nie potrzeba wiele – wystarczy sól i pokrzywy.

Powinieneś więc zacząć od warzyw – umyj ogórki, poczekaj, aż wyschną i odetnij ogony.Pokrzywę należy dokładnie umyć i drobno posiekać.

Gdy wszystko będzie gotowe, weź dużą emaliowaną patelnię (można ją zastąpić beczką), wlej sól na dno pojemnika i ułóż ogórki.Należy je również posypać solą, a następnie położyć pokrzywy.

Kontynuuj naprzemienne układanie warstw, aż pojemnik zostanie wypełniony warzywami.Na górze powinny być pokrzywy.

Następnie przykryj obrabiany przedmiot gazą, dociśnij i umieść w chłodnym miejscu.Po trzech dniach odcedź solankę i zastąp ją nową, składającą się z wody i niewielkiej ilości soli.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře