Suszone grzyby są niezastąpionym elementem w kuchni, gdyż dzięki temu składnikowi można podkreślić aromat potraw, przygotować wyśmienite sosy czy zupy grzybowe..
Ponadto ekspertka publikacji internetowej BelNovosti, kucharka Julia Arkhipova, sugeruje, że w procesie przygotowania kawioru grzybowego można wykorzystać suszone grzyby..
Ale nie o tym teraz mówimy – sugerujemy, abyśmy porozmawiali o tym, jak i jak długo należy przechowywać ten produkt.
Przede wszystkim warto wspomnieć, że suszone borowiki należy przechowywać oddzielnie od innych odmian grzybów.
Zalecenie to wynika z faktu, że zapach borowików znacznie różni się od zapachu wydzielanego przez borowiki i borowiki, z których powstaje lżejszy bulion;
Ale możesz bezpiecznie zostawić wspomniane już borowiki i borowiki razem.
Teraz o pojemniku: najlepszymi pojemnikami do przechowywania suszonych grzybów są szklane słoiki lub torby papierowe.W żadnym wypadku nie używaj plastikowych toreb: znajdujące się w nich grzyby szybko spleśniają.
Przetwory grzybowe należy przechowywać w ciemnych i suchych miejscach, znajdujących się w znacznej odległości od źródeł ciepła – grzejników, pieców, urządzeń elektrycznych itp.
Na koniec pamiętaj, że suszone grzyby mają okres przydatności do spożycia nie dłuższy niż rok.