HomeJedzenieJa po prostu kroję śliwki, układam na blaszce, smaruję ciastem i pieczę...

Ja po prostu kroję śliwki, układam na blaszce, smaruję ciastem i pieczę każdej jesieni w ten sposób: Największy DELIKAT ze śliwek!

Sezon na śliwki w pełni, dlatego proponujemy Wam przepis na nieodparte ciasto śliwkowo-makowe do góry nogami.

Doskonały przysmak na każdą okazję, który jest bardzo łatwy w przygotowaniu.

Wyjątkowy przepis na pyszne ciasto śliwkowo-makowe z kanału YouTube LiViera Desserts.

Potrzebujemy:

Na ciasto makowe:.

5 jaj.

szczypta soli.

200 g granulowanego cukru.

100 ml oleju słonecznikowego.

130 ml letniej wody.

260 g mąki półgrubej.

12 g proszku do pieczenia.

100 g zmielonego maku.

20 g cukru waniliowego.

1 kg pestek śliwek.

40 g gorzkiej czekolady.

Procedura:

Rozbij jajka do miski robota kuchennego. Dodaj szczyptę soli i ubij..

Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier.

Blachę (38 x 26 x 4 cm) wyłożoną papierem do pieczenia posypujemy cukrem waniliowym.

Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki i ułożyć na dnie blachy.

Do masy jajecznej dodawaj olej podczas ubijania.

Dodaj letnią wodę i ubijaj przez 3 minuty..

W misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej.

Wymieszaj trzepaczką. Na koniec do ciasta dodajemy mak i mieszamy.

Wlać ciasto na przygotowane wcześniej śliwki na blasze i wyrównać.

Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Piec około 35 minut na złoty kolor..

Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia..

Wystudzone ciasto obrócić na drugą stronę, zdjąć z blachy i zdjąć papier do pieczenia.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę..

Przełożyć do rękawa cukierniczego, udekorować wierzch ciasta i podawać.

Życzymy dobrego apetytu!

Poradnik wideo:.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře