Kotlet po kijowsku, czyli panierowany filet z kurczaka z masłem w środku, słusznie można nazwać daniem restauracyjnym, bo niestety nie da się go ugotować bez specjalnych umiejętności..
Ale nie spiesz się, aby się zdenerwować: ekspertka publikacji sieci BelNovosti, kucharka Julia Arkhipova, podzieliła się kilkoma subtelnościami – korzystanie z nich nie będzie dla Ciebie trudne, aby przygotować pyszny poczęstunek w domu.
Prawidłowo pokrój filet
Aby pokroić filet z kurczaka, będziesz potrzebować ostrego noża.Zrób nacięcie (od pogrubionego brzegu, żeby go nie przeciąć) i rozłóż jak książkę, po czym odetnij mały filet.
Ubij filet
Wszystkie kawałki ubić na jednolity, zaokrąglony placek – ułatwi to formowanie kotletów.Aby zapobiec rozdarciu, owiń filety folią spożywczą.
Zrób „zielone masło“
Aby nadać potrawie niepowtarzalny smak, wykonaj nadzienie poprzez zanurzenie małych kawałków mięsa w drobno posiekanym suszonym koperku lub zmieszanie miękkiego masła z ziołami (w tym przypadku masło będzie trzeba rozwałkować na kiełbaski).
Gdy nadzienie będzie gotowe, włóż je do zamrażarki.
Odpowiednio zawiń kotlet
Umieść zamrożone masło na środku każdego kawałka fileta i połóż masło na wierzchu małego fileta.Ostrożnie uformuj podłużny pasztecik, zawiń go tak, jak robisz gołąbki.Upewnij się, że nie ma żadnych luk.
Aby zachować kształt kotletów, zawiń je w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 10 minut.
Użyj podwójnej panierki
Zanim zaczniesz panierować, osusz kotlet ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci.Następnie kotlety panierujemy w przesianej mące, następnie w jajkach i bułce tartej.