Nawet zwykła jajecznica, która uchodzi za „specjalność“ samotnych mężczyzn i studentów, nie zawsze jest idealna..
Pomimo prostoty smażenia jajek, gotowanie jajecznicy również ma swoje zasady i zalecenia..
Dlatego warto zwrócić uwagę na cztery sekrety idealnego dania – przypomina ekspertka kulinarna naszego magazynu, kucharka Julia Arkhipova.
Czym oni są?
Świeżość produktów
Nie każda gospodyni domowa wie, że najwspanialszą jajecznicę uzyskuje się, używając świeżych składników.Dlatego przy zakupie jaj zwracaj uwagę na datę produkcji.
Wybór przyborów do smażenia
Wiele osób uwielbia patelnie żeliwne ze względu na ich zdolność do zapewnienia idealnie równomiernego ogrzewania.Jednak lepszą opcją byłyby naczynia kuchenne z powłoką nieprzywierającą.
Temperatura
Jajek nie należy smażyć, jeśli patelnia nie została odpowiednio podgrzana.Dlatego najpierw należy poczekać kilka minut, a dopiero potem wysłać jajka.
Ilość oleju
Jeśli nie dodasz wystarczającej ilości tłuszczu, jajka przylgną do patelni.Dlatego pamiętaj o odpowiednich proporcjach: na jedno jajko weź jedną małą łyżkę oleju.