HomeJedzenieJak wybrać kukurydzę, aby nie skończyć z kolbami bez smaku: 5 praktycznych...

Jak wybrać kukurydzę, aby nie skończyć z kolbami bez smaku: 5 praktycznych wskazówek

Jeśli masz zamiar cieszyć się gotowaną kukurydzą, powinieneś z całą odpowiedzialnością podejść do etapu wyboru produktu..

Zaleceniami dotyczącymi wyboru odpowiedniej kukurydzy podzieliła się ekspertka publikacji internetowej BelNovosti, kucharka Julia Arkhipova..

1.Kukurydzę należy kupować wyłącznie w kolbach – wymóg ten tłumaczy się tym, że po pocięciu ziarno staje się bardziej skrobiowe i twardsze, a takie naturalne „opakowanie“ zapobiega starzeniu się kukurydzy.

2.Aby określić stopień dojrzałości kukurydzy, spójrz na jej piętno, czyli grzywkę.

Jeśli jest brązowe i suche, oznacza to, że na blacie leży stara kukurydza.Młode owoce mają zwykle żółte lub zielone znamiona, które są lekko wilgotne i lepkie w dotyku.

3.Wybieraj kolby, których liście są zielone i wolne od wad.Jeśli liście już wyschły, najprawdopodobniej kukurydza nie jest już młoda.

4.Zwróć uwagę na to, ile waży kukurydza – jeśli porównasz wagę kilku kłosów mniej więcej tej samej wielkości, ten, który waży więcej niż reszta, będzie najmłodszy, ponieważ zawarte w nim ziarna są wypełnione sokiem.

5.Wybierz kukurydzę na podstawie jej wyglądu.Staraj się nie podrzeć naturalnego opakowania – spowoduje to, że produkt znacznie szybciej się zepsuje.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře