Doskonały deser jabłkowy, łatwy w przygotowaniu, który zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Potrzebujemy:
Ciastko:.
3 jajka.
4 łyżki kr.cukier.
2 łyżki mąki zwykłej.
1 łyżka skrobi ziemniaczanej.
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
1 łyżeczka cukru waniliowego.
Masa jabłkowa:.
800 gramów jabłek.
Cukier do smaku.
1 opakowaniebudyń w proszku.
Krem:.
300 gramów śmietany do ubijania.
150 g kwaśnej śmietany.
utwardzacz żelatynowy na zimno.
3 łyżki cukru pudru.
Następny:.
150 gramów gorzkiej lub mlecznej czekolady.
Procedura:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Następnie ostrożnie mieszamy pozostałe składniki ciasta ze śniegiem na niskich obrotach.
Ciasto wykłada się warstwami na natłuszczoną i posypaną blachę o średnicy 22 cm , piecze przez 25 minut. 30 minut w temperaturze 170°C.
Następnie pozostawia się do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy około 3/4 szklanki wody (jeśli są mało soczyste), gotujemy do miękkości.
Na koniec zagęścić 1 opakowaniem proszku budyniowego waniliowego.
Na schłodzone ciasto wyłożyć masę jabłkową.
Wygładzamy i na koniec dodajemy warstwę kremu.
Przygotowuje się go po prostu przez ubicie śmietany z cukrem i kwaśną śmietaną.
Na koniec zagęścić zimnym zagęszczaczem żelatynowym.
Przed podaniem dekorujemy wierzch startą czekoladą.
Życzymy dobrego apetytu! :-).