Teraz doświadczone gospodynie domowe nie mają ani minuty wolnego czasu: są zajęte sezonowymi przygotowaniami..
Ogórki zajmują ważne miejsce w każdej rodzinie, gdyż idealnie uzupełniają każde danie..
Aby jednak przygotowanie było jak najbardziej smaczne, warto dodać do słoika specjalne składniki – mówi kucharka Julia Arkhipova, ekspert w dziedzinie gotowania dla naszego magazynu.
Co można dodać do słoika?
Liście dębu i wiśni
Przede wszystkim warto pamiętać o tych cudownych składnikach, dzięki którym ogórki będą niesamowicie smaczne.To oni pomogą utrzymać chrupnięcie.
Dbają o to zawarte w składzie garbniki.W przypadku trzylitrowego słoika zwykle bierze się jeden dąb i dwa liście wiśni.
Porzeczka
Ten składnik stał się prawdziwym klasykiem: porzeczki sprawią, że ogórki będą znacznie smaczniejsze i ciekawsze.Składnik „złagodzi“ także szorstkość liści dębu.
Wystarczą trzy liście na słoik (3 litry).
Zielony
Jeśli nie wiesz, gdzie wysłać koperkowe parasole lub przerośniętą natkę pietruszki, powinieneś znaleźć dla nich godny użytek, wysyłając je do słoika z ogórkami.
Na trzylitrowy słoik weź jeden parasol i niewielką ilość pietruszki.