Smalec to bardzo zdrowy produkt, zawierający duże ilości witamin A, D i E, a także wapnia, sodu, magnezu, fosforu, manganu, cynku, żelaza, miedzi i selenu..
Kwasy tłuszczowe zawarte w smalcu działają żółciopędnie i zwiększają produkcję dobrego cholesterolu, co pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy.
Smalec różni się od innych tłuszczów zawartością kwasu arachidonowego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania serca i układu odpornościowego.
Jednak niezwykle ważne jest prawidłowe korzystanie z tego przydatnego produktu.
W jakiej formie warto jeść smalec?
Ponieważ smalec traci swoje korzystne właściwości podczas smażenia, lepiej jest jeść go solonego.
Nie możesz codziennie jeść dużo smalcu.Zdrowa osoba dorosła może spożywać nie więcej niż 30-40 gramów smalcu dwa do trzech razy w tygodniu.
Smalec jest przeciwwskazany w przypadku chorób jelit, zapalenia trzustki i kamieni żółciowych.
Nie zaleca się również spożywania tego produktu na czczo, gdyż może to doprowadzić do zapalenia trzustki.
Już wcześniej pisaliśmy o tym, jak przygotować orzeźwiający chłodnik.