Powszechnie uważa się, że istnieją tylko cztery podstawowe smaki: gorzki, kwaśny, słodki, słony..
W rzeczywistości istnieje piąty smak.Ma swoją nazwę – „umami.“.
Do opisu tego smaku powszechnie używa się przymiotników: mięsisty, białkowy, przyjemny.
Warto podkreślić, że to właśnie umami pozwala przekształcić wiele standardowych dań w prawdziwe kulinarne arcydzieła.
Jednak jakiego dodatku użyć, aby żywność nabrała przyjemnego aromatu?
Na to pytanie odpowiedziała Julia Arkhipova, ekspertka w dziedzinie kulinarnej publikacji internetowej Belnovosti, kucharka i piekarz czwartej klasy.
Co dodać do zupy, gulaszu czy ryżu, żeby poprawić smak
Źródłem tego „piątego smaku“ jest sos sojowy.
Zachęcamy do wykorzystania tego dodatku podczas przygotowywania zupy.Na całą patelnię wystarczą dwie łyżeczki wyżej wymienionego czarnego płynu.
Podobną zasadę można zastosować podczas przygotowywania gulaszu.
Czujesz, że smaki kawałków mięsa i warzyw nie będą się dobrze rozwijać? Po prostu dodaj trochę sosu sojowego!
Podobny dodatek poprawi owsiankę ryżową.Dzięki „piątemu smakowi“ standardowa przystawka zamieni się w naprawdę pyszne danie.