HomeJedzenieJak zrobić turecką paprykę faszerowaną: Nie mają mięsa, ale i tak są...

Jak zrobić turecką paprykę faszerowaną: Nie mają mięsa, ale i tak są pyszne

Wiele osób jest przekonanych, że mięso jest niezbędnym składnikiem papryki faszerowanej..

W rzeczywistości ten ostatni można wypełnić mieszanką składającą się z warzyw i grzybów..

Przynajmniej w Turcji ta opcja gotowania jest dość popularna.

I warto dodać, że okazuje się to bardzo apetycznym daniem.Być może wielu smakoszom przypadnie do gustu znacznie bardziej niż klasyczne papryczki faszerowane.

Przepisem na danie podzieliła się Julia Arkhipova, ekspertka w dziedzinie kulinarnej publikacji internetowej Belnovosti, kucharka i piekarz czwartej kategorii.

Przepis na paprykę faszerowaną po turecku

Weź jedną cebulę, obierz ją, opłucz zwykłą wodą i pokrój w kostkę.

Następnie posiekaj jedną marchewkę na tarce.

Następnie na patelnię dodaj składniki cebuli i marchewki.

Podgrzewaj mieszaninę warzyw, mieszając od czasu do czasu, przez cztery minuty.

Następnie na patelnię dodajemy 200 g posiekanych pieczarek i kilka posiekanych ząbków czosnku.

Powstałą mieszaninę należy gotować na wolnym ogniu przez kolejne pięć minut.Przygotowaną mieszaninę przełożyć do głębokiego pojemnika.

Następnie przygotuj 12 papryk.Zdejmij z nich „pokrywki“, usuń nasiona i zalej wrzącą wodą przez 10 minut.

Gdy „kubki“ znajdują się w gorącej wodzie, zdejmij skórkę z 3 pomidorów i posiekaj owoce.Następnie posiekaj 7 ziemniaków na tarce.Do mieszanki ziemniaczano-pomidorowej dodaj zioła do smaku i kilka łyżek kwaśnej śmietany.Dobrze wymieszaj masę.

Następnie połącz dwie powstałe mieszanki (warzywno-grzybową i ziemniaczano-pomidorową).Nadzienie jest gotowe.

Przygotowaną mieszanką napełnij papryki, włóż je do rondla i zalej wodą.

Ostatnim etapem jest duszenie faszerowanej papryki.Czas trwania procesu powinien wynosić 60 minut.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře