HomeJedzenieRolowane ogórki już nigdy nie zmętnieją ani nie eksplodują: 4 ważne zasady

Rolowane ogórki już nigdy nie zmętnieją ani nie eksplodują: 4 ważne zasady

Niektórzy uważają ogórki kiszone za prawdziwy przysmak.Powiedzmy więcej – blanki są w pewnym sensie dziełem sztuki..

Tak czy inaczej, uważa kucharka Julia Arkhipova, ekspertka internetowego wydania BelNovosti.Podzieliła się kilkoma ważnymi zasadami, których należy przestrzegać, aby uniknąć przykrych niespodzianek w postaci eksplodujących puszek.

Indywidualny przepis

Pamiętaj: dowolny przepis na marynatę możesz dostosować do swoich potrzeb – wystarczy przeprowadzić kilka „eksperymentów“ na lekko solonych ogórkach, zmieniając ilość soli, cukru i octu.Postępuj tak, aż uzyskasz idealną równowagę smaków.

Ważne: ocet, choć niezbędny do regulacji kwasowości, nie powinien być stosowany w zbyt dużych ilościach – może to zepsuć smak przetworów.

Jednolity smak

Jeśli chcesz, aby wszystkie ogórki ze słoika miały ten sam smak, spróbuj wsypać sól i cukier nie do pojemnika z ogórkami, ale do litra wody: w ten sposób będziesz mógł przygotować jednorodną zalewę, która w z kolei gwarantuje jednolity smak marynaty.

Zapobieganie wybuchom

Powodem nadmuchania pokrywek słoików i późniejszej eksplozji konserwacji są bakterie i grzyby powodujące fermentację.Mogą dostać się do środka wraz z ogórkami i innymi składnikami, dlatego staraj się myć ogórki tak dokładnie, jak to możliwe, a wszystkie warzywa gotować przez 3-5 minut przed wrzuceniem ich do słoika.

Ochrona

Idealna proporcja to 2 płaskie łyżki soli, łyżka cukru i łyżeczka esencji octowej na 1 litr wody.

Po dodaniu octu do solanki natychmiast zamknij słoiki gorącymi pokrywkami, które wcześniej zagotowano.Zapewni to szczelność i zapobiegnie wyciekom.Następnie odwróć słoiki, umieść je w misce (w przypadku wycieków) i zawiń w koc, aby stopniowo ostygły.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře