Wiele osób pamięta naleśniki podawane w stołówkach szkolnych..
Danie było niesamowicie bogate..
Poza tym naleśniki były bardzo złociste i dobrze komponowały się z dżemem.
Chcesz przypomnieć sobie smak dzieciństwa? W takim razie spróbuj zrobić szkolne naleśniki w domu!
Ale najpierw poznaj dwa ważne niuanse.W przeciwnym razie podpłomyki nie wyjdą naprawdę przewiewne, porowate i apetyczne.
Niuanse robienia naleśników szkolnych
Julia Arkhipova, ekspertka publikacji sieci Belnovosti z zakresu gotowania, kucharka, piekarz czwartej kategorii, podkreśla, że kucharze nie używali kefiru podczas przygotowywania tego dania.Zamiast sfermentowanego napoju mlecznego dolano dużo wody.
Jest jeszcze jedna ważna różnica między naleśnikami szkolnymi a zwykłymi: użycie świeżych drożdży.
Jak zrobić naleśniki szkolne
Weź bardzo duży i głęboki pojemnik i wlej do niego pół litra ciepłej wody.
Dodaj 15 gramów świeżych drożdży i jedno jajo kurze, dodaj sól (1 łyżeczka.l.) i cukier granulowany (1 łyżka.l.ze zjeżdżalnią).
Następnym składnikiem jest pół kilograma przesianej mąki.
Dokładnie wymieszaj zawartość pojemnika i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 60 minut.
Po upływie czasu otrzymasz bazę, której objętość będzie 2 razy większa niż oryginał.
Pozostaje tylko usmażyć naleśniki.Ten ostatni wyjdzie złocisty, bardzo puszysty, gąbczasty i niesamowicie apetyczny.