Niestety, prawie każda osoba kupiła kiedyś arbuza, ale okazał się niesmaczny; nie chciała już go jeść..
Ale nie zrażaj się od razu i nawet nie wyrzucaj, bo możesz zrobić perłę kuchni andaluzyjskiej – zupę gazpacho..
To zimne danie z pewnością orzeźwi w letnie upały.Przygotowanie arbuzowego gazpacho zajmie minimum czasu.
Przepisem podzieliła się Julia Arkhipova, ekspertka publikacji sieci Belnovosti z zakresu gotowania, czwartej klasy kucharka i piekarz.
Główne składniki
• plastry arbuza – 150 gramów;
• ogórek – 1 szt.;
• pomidory – 1 szt.;
• liście mięty – do smaku;
• oliwa z oliwek – 2 łyżki;
• sok z limonki – 1 łyżeczka;
• sól – 1 szczypta;
• pieprz – 1 szczypta;
• ser kozi – 2 łyżki.
Przygotowanie krok po kroku
Proces przygotowania pysznego arbuzowego gazpacho będzie łatwy nawet dla początkującego.
Wszystko jest całkiem proste.Najpierw należy posiekać i podzielić wszystkie składniki w wymaganych proporcjach, aby powstało gazpacho.
Następnie śmiało do blendera włóż plasterki arbuza (sam miąższ), części ogórka i pomidora, oliwę, sok z limonki i liście mięty.Wszystko należy dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Powstałą jednorodną masę przelać do talerzy, doprawić solą i pieprzem do smaku, udekorować kozim serem i listkami mięty.
Nie należy od razu podawać gazpacho na stół, zaleca się pozwolić mu parzyć przez około pięć minut, po czym można zachwycić gości.Danie musi być wypełnione wszystkimi smakami.
Ta orzeźwiająca zupa jest doskonałym dodatkiem do każdej letniej uczty.Ciekawostką jest również fakt, że o gazpacho słyszało niewiele osób, co oznacza, że jego przygotowanie będzie dla każdego miłym zaskoczeniem.
Główną zaletą gazpacho jest jego prosta receptura i szybkie przygotowanie, co pozwala na jego przygotowanie nawet wówczas, gdy dom jest już pełen gości.