HomeJedzenieDlaczego mięsa nie można marynować dłużej niż 12 godzin: nieprzyjemna konsekwencja –...

Dlaczego mięsa nie można marynować dłużej niż 12 godzin: nieprzyjemna konsekwencja – o tym powinien wiedzieć każdy smakosz

Istnieje kulinarny mit: „Im dłużej mięso jest marynowane, tym staje się delikatniejsze i apetyczne.“.

Niestety wielu smakoszy zwraca uwagę na tę „zasadę“ i pozostawia kawałki w marynacie na dłuższy czas..

Czasami czas marynowania wynosi 12 godzin, a nawet więcej.To jest bardzo złe!

Nie trzymaj mięsa zbyt długo w kwaśnym płynie, w przeciwnym razie otrzymasz zepsute danie.

Zaleceniem tym podzieliła się Julia Arkhipova, ekspertka internetowego wydawnictwa Belnovosti z zakresu gotowania, kucharka i piekarz czwartej klasy.

Dlaczego nie należy marynować mięsa zbyt długo

Zbyt długa ekspozycja mięsa na działanie kwaśnego środowiska zmienia konsystencję produktu, ale nie na lepszą.

Tekstura długo zmiękczonych kawałków mięsa zostaje zniszczona: stają się ponownie twarde.

W rezultacie gotowe danie okazuje się „gumowe“: bez delikatności i soczystości.

Aby tego uniknąć, nie marynuj mięsa dłużej niż 12 godzin.

W większości przypadków wystarczy pół godziny, aby kawałki mięsa nabrały pożądanej konsystencji i były maksymalnie miękkie.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře