Z reguły przetwarzanie pomidorów odbywa się przez cały okres rozwoju uprawy warzyw..
Tylko takie odpowiedzialne podejście zapewni ochronę przed zarazą..
Jeśli pominiesz przynajmniej jeden oprysk, ryzyko rozwoju choroby wzrasta.Jest to szczególnie niebezpieczne w okresie owocowania, ponieważ wielu produktów na tym etapie nie można już stosować.
Istnieje jednak prosta metoda, która nie tylko pokona zarazę, ale także nie zaszkodzi uprawom.
Z czego się składa?
Jak się okazuje, na ratunek może przyjść zwykła sól.Będzie to doskonałe wyjście z tej trudnej sytuacji.Będziesz musiał wziąć dwieście gramów drobnej soli i rozpuścić ją w dziesięciu litrach wody.
Następnie należy przelać produkt do pojemnika ze sprayem i przeprowadzić kurację.
Sól zniszczy wierzchołki, ale prawie dojrzałe pomidory pozostaną nienaruszone.Dlatego tej metody nie można stosować zapobiegawczo ani na wcześniejszych etapach rozwoju pomidora.
To ekstremalny, ale skuteczny środek.