HomeJedzenieJaką wodę wlewa się do ryżu: zimną czy gorącą?

Jaką wodę wlewa się do ryżu: zimną czy gorącą?

Jednym z najważniejszych etapów przygotowania ryżu na pilaw jest moczenie..

Profesjonalni kucharze nigdy nie pomijają tego kroku.Mówimy Ci, jak moczą ryż.

Jak prawidłowo namoczyć ryż na pilaw

Po pierwsze, zaleca się namoczenie ryżu w oczyszczonej wodzie.Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku tych, którzy mają bez smaku wodę z kranu.

Po drugie, woda do moczenia musi być gorąca.Jest to konieczne, aby usunąć nadmiar skrobi.Wodę należy wymieniać w miarę ochładzania.

Jeśli chodzi o czas moczenia, zależy to od rodzaju ryżu.

Odmiany twarde (basmati, devzira) moczy się przez około dwie godziny.W przypadku odmian alang i lazar wystarczy 30-40 minut.

Czerwone i brązowe pełne ziarna należy namoczyć przez półtorej godziny, ryż dziki (czarny) – przez noc.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře