HomeJedzenieCo ugotować z bakłażanami na zimę: pyszny przepis

Co ugotować z bakłażanami na zimę: pyszny przepis

Podczas gdy gospodynie domowe mają jeszcze wolny czas, którego nie muszą spędzać na sprawdzaniu budynku, miej czas na zwinięcie kilku słoików przekąsek z bakłażanów..

Zwykle papryka lub same pomidory polewane są sosem pomidorowym, ale bakłażany w tej wersji nie są gorsze..

Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, szefowa kuchni i piekarz czwartej kategorii, opowiedziała nam, jak gotować.

Będziesz potrzebować:

  • bakłażany 500 gr.
  • pomidory – 500 gr.
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki.
  • sól, mielony czarny pieprz i cukier do smaku.
  • olej roślinny 3 łyżki.l.
  • zielony.
  • Jak gotować

    1.Oczyszczone bakłażany należy obrać, a miąższ pokroić w kostkę, następnie posolić i pozostawić na 15-20 minut.

    2.Drobno posiekaj cebulę i pomidory.

    3.Smażyć bakłażany na złoty kolor i układać na papierowym ręczniku.

    4.Na tej samej patelni smaż cebulę na małym ogniu przez 10 minut.

    Gdy stanie się przezroczysty i miękki, dodajemy pomidory i smażymy kolejne 10 minut.

    5.Gotowy sos powinien ostygnąć.Dodaj przyprawy i zmiel czosnek za pomocą blendera.

    6.Do gotowego puree dodać bakłażany, odstawić na kilka minut i podawać udekorowane ziołami.Smacznego!

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře