HomeJedzenieOto powód, dla którego moja babcia wkłada MĄKĘ do zamrażarki: wypróbowane i...

Oto powód, dla którego moja babcia wkłada MĄKĘ do zamrażarki: wypróbowane i przetestowane, to działa!

Zastanawiałeś się kiedyś czy warto mrożenie mąki ?

Mąka w zamrażarce

Na pierwszy rzut oka czynność ta wydaje się zupełnie niepotrzebna, a jednak jest odwrotnie.

Dowiedz się dlaczego i jaką mąkę warto zamrozić..

Portal newsy.gotujmy ujawnił jak to zrobić, żeby przedłużyć jego świeżość..

Zamrażarka to bardzo praktyczne i w zasadzie niezbędne urządzenie kuchenne.

O ile dzięki lodówce możemy przedłużyć świeżość produktów o kilka dni, o tyle w przypadku zamrażarki czas ten można wydłużyć nawet do kilku miesięcy..

W ten sposób możemy bardzo długo przechowywać np. świeże owoce zebrane latem w ogrodzie, zioła, ale także mięso, ryby, pieczywo, a nawet zupy..

Również mąka to produkt, który można przechowywać w zamrażarce.

Czy wiedziałeś o tym?

Dowiedz się dlaczego zamrażanie mąki ma sens i jak to zrobić..

Czy mąkę można zamrozić?

Pewnie zastanawiasz się po co w ogóle wkładać mąkę do zamrażarki..

W końcu nie jest to kawałek mięsa czy owocu, który po kilku dniach staje się bezużyteczny.

Możemy przechowywać mąkę w szafce kuchennej przez bardzo długi czas, nie martwiąc się, że się zepsuje.

Czy naprawdę tak jest?

Nie całkiem.

Mąka może się zepsuć pomimo długiego terminu przydatności do spożycia.

Jest to spowodowane między innymi wilgocią w powietrzu lub szkodnikami , które mogą rozmnażać się w worku z mąką.

Aby zapobiec zepsuciu się mąki, po prostu ją zamroź.

To świetny sposób , zwłaszcza gdy mamy duży zapas tego składnika i nie jesteśmy w stanie go zużyć w krótkim czasie.

Jak zamrozić mąkę?

Wystarczy wsypać je z torebki do hermetycznego pojemnika.

Kwestia szczelności jest niezwykle istotna – chodzi o to, aby nie dopuścić do przedostania się wilgoci.

Zadbajmy też o to, żeby pojemnik był wypełniony dużą ilością mąki , gdyż im mniej jest w nim powietrza, tym dłużej mąka pozostaje świeża i trwała.

Upewnij się w jakiś sposób zaznacz także dzień włożenia mąki do zamrażarki..

Przypomnijmy, że zamrażanie wydłuża okres przydatności do spożycia, ale nie zapobiega psuciu się żywności.

Kolejną ważną rzeczą jest umieszczanie pojemników na mąkę z dala od produktów silnie pachnących – np. ryb czy klusek cebulowych.

Nic nie powinno dostać się do szczelnie zamkniętego pojemnika , ale lepiej być bezpiecznym.

Absolutnie nie zamrażać mąki w jej oryginalnym opakowaniu , czyli torebce papierowej ‚ papier będzie chłonął wilgoć i taka mąka nie będzie się do niczego nadawała.

Jakie są zalety zamrażania mąki?

Zamrażanie mąki, choć nie jest konieczne, jest praktycznym sposobem na przedłużenie jej przydatności do spożycia..

Dotyczy to szczególnie mąki jęczmiennej, żytniej i pełnoziarnistej , które w spiżarni mają stosunkowo krótki termin przydatności do spożycia.

Wytrzymują tylko 1-2 miesiące , ale można je przechowywać w zamrażarce od 4 miesięcy do pół roku.

Mąkę pszenną zwykłą można zamrażać maksymalnie dwa lata!.

Kolejną zaletą jest ochrona przed szkodnikami..

Ćmy spożywcze rozmnażają się najczęściej w kuchni, co można spotkać między innymi w workach z mąką.

Ich obecność można rozpoznać po charakterystycznych pajęczynach, wewnątrz których wbija się mąka.

I oczywiście larwy i ćmy, które można znaleźć w szafkach lub pod sufitem w kuchni.

Zamrożenie mąki nie wymaga dużego wysiłku, a jak widać jest bardzo praktyczne..

Powodzenia!

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře