HomeJedzenieTak SMACZNEJ cukinii jeszcze nie jadłam: zapomnijcie o innych przepisach, ten nawet...

Tak SMACZNEJ cukinii jeszcze nie jadłam: zapomnijcie o innych przepisach, ten nawet mój mąż dodaje do tego!

Przygotuj szybki, łatwy i tani przepis na cukinię ‚węgierską‘ w domu.

Nieodparty, bezmięsny i soczysty przysmak będzie gotowy w kilka minut.

Unikalny przepis na smażone warzywa z kanału Viele Rezepte na YouTube.

Jedz więcej cukinii

Cukinia to letni prezent dla naszego zdrowia.W te gorące miesiące zapewniają nam orzeźwienie, a jednocześnie wspierają nasz organizm.Nie tylko pyszne i wszechstronne sprawdzają się w kuchni, ale mają także szereg korzyści zdrowotnych.

Owoce te zawierają dużo wody, błonnika i witamin takich jak witamina C , która wzmacnia układ odpornościowy i działa jako przeciwutleniacz.Dzięki dużej zawartości wody cukinia idealnie nadaje się do nawadniania organizmu podczas letnich upałów.

Oprócz tego zawierają także witaminy z grupy B, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i wspierają metabolizm.Jest także doskonałym źródłem minerałów, takich jak potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi.

Ze względu na niską zawartość kalorii i wysoką zawartość błonnika cukinia jest idealna dla tych, którzy chcą schudnąć lub utrzymać zdrową wagę.Mogą stanowić składnik wielu zdrowych i lekkich letnich posiłków, takich jak sałatki, zupy, dania pieczone czy dodatki z grilla.

Dzięki łagodnemu smakowi świetnie komponują się z różnymi zestawieniami i cieszą się dużą popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych.

Na cukinię „ po węgiersku ‚ potrzebujemy:

cukinia.

1/2 cytryny.

1 łyżka oliwy z oliwek.

1 cebula.

1 marchewka.

1 pomidor.

1 ząbek czosnku.

1/2 papryczki chili.

sól

mielony czarny pieprz.

szpinak.

200 g śmietany do gotowania.

Procedura:

Cukinię pokroić w krążki, a następnie w plasterki i włożyć do miski.

wyciśnij sok z cytryny do miski z cukinią i wymieszaj.

Obraną cebulę przekrój na pół i pokrój w plasterki..

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i dodaj cebulę.

Obrane marchewki pokrojone w cienkie krążki, a następnie w cienkie paski.

Kiedy cebula będzie przezroczysta dodać marchewkę i wymieszać.

Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i wszystko razem mieszamy.

Umytego pomidora pokroić w kostkę i dodać na patelnię.Dokładnie wymieszaj.

Czosnek i chili pokroić w cienkie plasterki i dodać na patelnię.

Doprawić mieszaninę solą, czarnym pieprzem i wymieszać.

Dodać umyte liście szpinaku i wymieszać.

Na koniec do masy wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy.

Gotujemy 10 minut..

Serwujemy pyszne warzywa z ryżem.

Życzymy dobrego apetytu!

Instrukcję wideo znajdziesz TUTAJ.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře