HomeJedzenieDlaczego doświadczeni cukiernicy dodają sól do deserów? Zdziwisz się

Dlaczego doświadczeni cukiernicy dodają sól do deserów? Zdziwisz się

Desery kojarzą się zazwyczaj z dodatkiem cukru, cynamonu, gałki muszkatołowej i innych znanych dodatków..

Ale czasami słychać, że do kompozycji zdecydowanie trzeba dodać soli..

Wiele osób uważa tę radę za dziwną, ponieważ deser powinien być słodki.

Jednak ekspert kulinarny naszego magazynu, kucharka Julia Arkhipova, jest przekonana, że ​​to zalecenie jest przydatne.

Po co dodawać sól podczas przygotowywania deserów?

Poprawiony smak

Wiele osób słyszało, że cukier działa jak naturalny wzmacniacz smaku.Jednocześnie nie zapominaj, że sól ma dokładnie takie same właściwości.

Dlatego dodanie szczypty soli podczas przygotowywania słodkich deserów sprawi, że staną się jaśniejsze i ciekawsze.Dzięki temu smak deseru staje się bardziej „zrozumiały“.

Balansować

Trzeba też pamiętać, że sól w słodkim deserze pełni jeszcze jedną ważną rolę: odpowiada za równowagę smaku.Dlatego nie należy się obawiać, że niewielka ilość soli może zepsuć deser lub zmienić jego smak nie do poznania: jest to niemożliwe.

Ale nie trzeba też dodawać dużo soli, ponieważ w tym przypadku danie na pewno zostanie zepsute.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře