HomeRoślinyJak prawidłowo podlewać bakłażany w upale: 2 typowe błędy, które powodują spadek...

Jak prawidłowo podlewać bakłażany w upale: 2 typowe błędy, które powodują spadek jakości plonów

Początek lipca okazał się dość gorący..

Mieszkańcy lata nigdy nie powinni ignorować faktu zmieniających się warunków pogodowych..

Jeśli właściciel obszaru podmiejskiego nie weźmie pod uwagę wzrostu temperatury powietrza i nadal będzie dbał o rośliny tak, jak to robił przed nadejściem gorącego okresu, może stracić plony wielu plonów.

Przykładem jest bakłażan.Niewłaściwe podlewanie w upalne dni może prowadzić do gwałtownego spadku jakości plonów.

Owoce mogą być małe i gorzkie.

Ekspert naszego magazynu, agronom i projektantka krajobrazu Anastasia Kovrizhnykh opowiedziała o dwóch typowych błędach podczas podlewania bakłażanów.

Rzadkie podlewanie

W okresach chłodnych bakłażany należy podlewać 2 razy w tygodniu.

A jeśli na zewnątrz robi się gorąco, procedurę należy przeprowadzać co dwa dni.

Za mało wody

Upał sprawia, że ​​popularną uprawę ogrodniczą należy podlewać nie tylko częściej, ale i obficie.

Jeśli w okresie chłodnym jedna konewka wystarczy na 2-3 krzewy, to w warunkach wysokiej temperatury powietrza objętość ta powinna wystarczyć na jedną roślinę.

Pamiętaj: niedobór wilgoci może spowodować, że bakłażany staną się zbyt gorzkie.

Ponadto nie zapomnij o innych zasadach podlewania, których należy przestrzegać, nawet jeśli lato nie jest gorące.

Po pierwsze, bakłażany należy podlewać u nasady.Płyn nie powinien dostać się na owoce, blaszki liściowe i inne nadziemne części rośliny.

Po drugie, po zakończeniu zabiegu pokrywę gleby należy lekko poluzować i przykryć materiałem ściółkowym.

Wcześniej wymieniliśmy błędy popełniane przez 90% ogrodników przy dosypywaniu popiołu do swoich ogrodów.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře