Wiele osób wie, że barszcz powinien być trochę „kwaśny“, ale wszystko jest dobre z umiarem..
Jeśli kwasowość barszczu dosłownie powoduje ból zębów, to sytuacja wymaga naszej kontroli..
Czasami problem można zidentyfikować nawet na etapie gotowania, co znacznie uprości zadanie naprawienia sytuacji, zauważyła kucharka Julia Arkhipova, ekspert w dziedzinie gotowania dla naszego magazynu.
Jakie sekrety pomogą uratować barszcz kwaśny?
Dodaj marchewki
Wiadomo, że to warzywo jest bardzo słodkie i smaczne, więc nie zepsuje barszczu.Możesz po prostu ugotować marchewkę wraz z resztą składników w całości, a następnie je usunąć.
Można też po prostu dodać go jako dodatkowy składnik, po zetarciu i osobnym usmażeniu.
Cukier
To najprostszy i najbardziej logiczny sposób rozwiązania problemu.Wystarczy wstępnie ocenić stopień kwasowości barszczu.Jeśli zupa nie jest zbyt kwaśna, wystarczy jedna szczypta cukru.
Jeśli kwas jest zauważalny, możesz dodać 0,5-1 łyżeczki.