Wodorosty uważane są za jeden z najzdrowszych pokarmów, jaki można kupić w dobrej cenie..
Jednak aby wodorosty były poszukiwane wśród członków rodziny, trzeba nauczyć się je pysznie gotować..
Jarmuż najlepiej prezentuje się w różnych sałatkach – mówi ekspertka kulinarna naszego magazynu, kucharka Julia Arkhipova.
Jak przygotować pyszną i zdrową sałatkę z jajkami i wodorostami
Lista składników
– paczka wodorostów (około 200 gramów);
– kilka gotowanych jajek;
– średni ogórek;
– około 100 gramów groszku konserwowego;
– pęczek zielonej cebuli;
– trzy łyżki majonezu;
– sól.
Proces gotowania
Wodorosty i groszek konserwowy należy natychmiast umieścić na durszlaku: produkty te mogą dodać niepotrzebnego płynu do sałatki.
Gdy tylko wyschną, przełóż składniki do salaterki.
Jajka i ogórek pokroić w drobną kostkę i dodać do głównej mieszanki.Posiekaj zieloną cebulę i również dodaj ją do sałatki.
Dodać trochę soli i doprawić.
Jeśli nie chcesz używać majonezu kupnego, przygotuj majonez domowy.Jeżeli ogólnie nie jesteście przeciwni tego typu sosom, to sałatkę tę można „udekorować“ kombinacją kilku łyżek dowolnego nierafinowanego oleju i jednej łyżki soku z cytryny.W takim przypadku danie będzie całkowicie korzystne.