HomeRoślinyDlaczego środek pomidorów okazał się biały i niejadalny: jakie błędy mógł popełnić...

Dlaczego środek pomidorów okazał się biały i niejadalny: jakie błędy mógł popełnić letni mieszkaniec

Po zbiorze pomidorów mieszkańca lata może spotkać wielkie rozczarowanie..

Możliwe, że jakość owoców będzie bardzo niska..

Często się to zdarza: warzywa na zewnątrz wyglądają całkiem normalnie, ale w środku okazują się zbyt twarde i pozbawione smaku.

Czasami białe żyłki są tak duże i twarde, że pomidory po prostu nie nadają się do spożycia.

Z jakiego powodu mieszkaniec lata może otrzymać zbiory tak złej jakości?

Być może wynika to z poważnych błędów popełnianych już na etapie uprawy roślin ogrodowych.

Niewłaściwe stosowanie nawozów

Zdaniem ekspertki naszego magazynu, agronomki i projektantki krajobrazu Anastasii Kovrizhnykh, na pomidorach mogą pojawiać się ogromne białe żyłki z powodu braku równowagi ważnych mikroelementów.

Być może ogrodnik posunął się za daleko z nawozami azotowymi.

Możliwe, że właściciel domku letniskowego rzadko stosował nawozy potasowe lub cierpiał na niedobór wapnia.

Nie było żadnej ochrony przed chorobami

Środek pomidorów może być niejadalny z powodu tak niebezpiecznej choroby jak stolbur (inna nazwa to fitoplazmoza).

Aby chronić krzewy pomidorów przed tą chorobą, mieszkaniec lata musiał zwalczać szkodniki i usuwać chwasty w odpowiednim czasie.

Kiedy pojawiały się zakażone krzaki, trzeba je było natychmiast wyciągać i palić.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře