HomeJedzenieCo roku zbieramy OWOCE, ale nigdy bym o tym nie pomyślała: nie...

Co roku zbieramy OWOCE, ale nigdy bym o tym nie pomyślała: nie uwierzysz, co potrafią te ZIELONE liście!

W przyrodzie występuje wiele roślin, które skutecznie obniżają poziom cukru we krwi , a morwa jest jedną z nich.

To drzewo, które dostarcza nam pysznych jagód popularnych na całym świecie, ale oferuje także korzyści zdrowotne w postaci swoich liści..

Od wieków liście morwy były stosowane w medycynie tradycyjnej w celu obniżenia poziomu cukru we krwi, przynosząc jednocześnie inne korzyści zdrowotne.

Według kanału YouTube Lekovite Biljke liście morwy są bogate w przeciwutleniacze, flawonoidy, kwas foliowy, adeninę, karoten, cynk, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez i witaminę C..

Młode liście morwy są jadalne po ugotowaniu i często wykorzystuje się je do przygotowania herbaty.

Przygotowanie herbaty z liści morwy

Suszone liście. służą do przygotowania herbaty z liści morwy czarnej.

Procedura jest prosta.

Dwie łyżeczki herbaty Zalać 2 dl wrzącej wody.

Przykryj i odstaw 10 minut.

Filtruj i pij.

Zaleca się pić do trzech filiżanek herbaty dziennie bez dodatku cukru..

Skutki zdrowotne herbaty z liści morwy

Herbata z liści morwy czarnej zawiera składniki, które mogą pomóc w walce z cukrzycą..

Składniki te zapobiegają wchłanianiu węglowodanów w jelitach..

Badania wykazały, że ekstrakt z liści morwy może obniżać poziom cukru we krwi i insulinę po spożyciu węglowodanów.

W trzymiesięcznym badaniu z udziałem osób chorych na cukrzycę typu 2.typu, który przyjmował 1000 mg ekstraktu z liści morwy trzy razy dziennie znaczące zmniejszenie poposiłkowego poziomu cukru we krwi.

Ponadto w medycynie ludowej herbata z liści morwy jest również stosowana jako środek moczopędny i jest uważana za korzystną w walce z cholesterolem, stanami zapalnymi w organizmie i wspomagającą zdrowie serca..

Uprawa i rozmnażanie morwy

Morwa pochodzi z Chin, ale dziś jest uprawiana na całym świecie.

Jej owoce przypominają rozciągnięte jeżyny..

Liście morwy są grube, jajowate i ząbkowane na brzegach , natomiast odwrotna strona jest szorstka i owłosiona.

Są także źródłem pożywienia dla jedwabników.

W medycynie ludowej najczęściej stosuje się liście morwy czarnej, zawierające mlecznobiały sok zwany lateksem.

Więcej dowiesz się z załączonego filmu.

Dużo zdrowia!

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře