Jak sama nazwa wskazuje, jednym ze składników sosu śmietanowego musi być masło..
Co zwykle robią kucharze-amatorzy przed dodaniem tego składnika?.
Roztapiają masło, aby było jak najbardziej płynne.
Jednak ekspert w dziedzinie kulinarnej publikacji sieci Belnovosti, kucharka, piekarz czwartej kategorii, Julia Arkhipova, nazywa to podejście błędnym.
Specjalista jest pewien: użycie roztopionego masła nie pozwala uzyskać najdelikatniejszego sosu.
Co zrobić z masłem przed dodaniem go do sosu
Produktów tłustych nigdy nie należy topić.
Należy go ostudzić, a następnie zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać.
Do sosu należy dodać kawałki masła, a nie płyn!
Po „połączeniu“ z gorącymi składnikami masło zacznie się topić.
Dzięki temu produkt zacznie równomiernie rozprowadzać się po całej płynnej przyprawie.
Rezultatem będzie najbardziej apetyczny sos o idealnej konsystencji.
Konsystencja będzie aksamitna.Przyprawa będzie niesamowicie delikatna.Nawet wytrawny smakosz będzie zadowolony z tego sosu.