HomeJedzenieChrupiące na zewnątrz, delikatne w środku i wyjątkowo zdrowe: jak zrobić idealne...

Chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku i wyjątkowo zdrowe: jak zrobić idealne frytki – trik kulinarny

Frytki są niezwykle popularne wśród smakoszy..

Danie łączy w sobie chrupkość, delikatność i bardzo wyrazisty smak..

Ale jedzenie ma poważne wady: wysoką zawartość kalorii i dużą ilość tłuszczu.

Faktem jest, że obróbkę cieplną posiekanych warzyw przeprowadza się w pojemniku z dużą ilością oleju.

Jak gotować smaczne, ale nie tak szkodliwe frytki?

Odpowiedź jest prosta: musisz przestać używać patelni lub frytkownicy.

Okazuje się, że pyszne słomki ziemniaczane można przygotować w piekarniku.Przepisem podzieliła się Julia Arkhipova, ekspertka publikacji sieci Belnovosti z zakresu gotowania, kucharka i piekarz czwartej klasy.

Jak zrobić zdrowe frytki

Najpierw obierz bulwy i pokrój je w kostkę.

Następnie wymieszaj powstałe kawałki ziemniaków z niewielką ilością oleju roślinnego.

Nawiasem mówiąc, możesz najpierw dodać trochę posiekanego czosnku do lepkiego płynu.

Spróbuj wymieszać ziemniaki tak, aby każdy blok był pokryty warstwą oleju.

Kolejny krok: weź blachę do pieczenia, przykryj ją pergaminem i wyłóż kawałki ziemniaków.

Blachę z całą zawartością włóż do górnej jednej trzeciej części piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Czas pieczenia powinien wynosić 20-25 minut.

Efektem końcowym są idealne frytki: zdrowe (bo zawiera mało oleju), pyszne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře