Nic nie wywołuje tak ożywionych dyskusji jak prawidłowe dodawanie soli przy przygotowywaniu dań mięsnych..
W przypadku wystąpienia błędu produkt może okazać się suchy lub mdły..
Obie opcje są nieatrakcyjne, zauważa kucharka Julia Arkhipova, ekspert w dziedzinie gotowania dla naszego magazynu.
Jak prawidłowo solić mięso
Jeśli chodzi o gotowanie
Przede wszystkim musisz zdecydować o właściwej ilości soli.Na każdy litr wody zwykle bierze się około pół małej łyżki soli.Ta ilość jest uważana za optymalną.
Dodać mięso, zagotować wodę i usunąć pianę.Następnie natychmiast wprowadź wymaganą ilość soli.
W takim przypadku mięso okaże się idealne.
Jeśli chodzi o smażenie
W takim przypadku, jeśli sól zostanie użyta nieprawidłowo, produkt może zostać beznadziejnie zepsuty.Dlatego należy zachować ostrożność.
Istnieją tylko dwie możliwości prawidłowego podawania soli.
Po pierwsze, sól dodaje się wraz z marynatą co najmniej 60 minut przed gotowaniem.Druga opcja jest prostsza: solić produkt tylko podczas serwowania, ale zaleca się odczekać od pięciu do dziesięciu minut przed jedzeniem.