HomeJedzenieJak marynować ogórki starą metodą: będziesz potrzebować chleba

Jak marynować ogórki starą metodą: będziesz potrzebować chleba

Zgadzam się, że starożytne przepisy zawsze budzą zainteresowanie, ponieważ zostały sprawdzone przez czas i doświadczenie wielu pokoleń..

W każdym razie taka jest opinia eksperta publikacji sieci BelNovosti, kucharki Julii Arkhipowej, która mówiła o jednym z nich, polegającym na używaniu chleba żytniego..

W tym artykule znajdziesz listę niezbędnych składników, a także instrukcję krok po kroku przygotowania produktu.

Będziesz potrzebować:

  • Ogórki – 2 kg (lepiej wziąć małe).
  • Chleb żytni – 150 g.
  • Woda – 2 l.
  • Sól – 2 łyżki.łyżki.
  • Koper – kilka gałązek.
  • Czosnek – 4 ząbki.
  • Przede wszystkim zacznij suszyć kawałki chleba żytniego.Należy to robić po obu stronach, aż utworzą się lekkie przypalenia.

    Następnie postaw wodę na ogniu i poczekaj, aż się zagotuje, następnie dodaj sól i mieszaj, aby przyspieszyć przygotowanie marynaty.Usuń solankę z pieca.

    Teraz możesz zrobić ogórki, ale najpierw umieść gałązki koperku i czosnek na dnie czystego trzylitrowego słoika, a dopiero potem – ogórki.

    Na wierzch słoika połóż suszony chleb żytni i zalej go gorącą solanką.

    Zamknij słoik szczelnie pokrywką i pozostaw do zamarynowania w temperaturze pokojowej na 2-3 dni.

    Po upływie określonego czasu należy przenieść słoik z ogórkami do lodówki – schłodzone ogórki będą miały jeszcze przyjemniejszy smak.

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře