Produkt zwany „płynnym dymem“ jest używany przez kucharzy w celu dodania potrawom wędzonego smaku.
To prawda, że niewielu ludzi go używa – w obawie, że może zaszkodzić ich zdrowiu.Czy to prawda, czy nie, wie szefowa kuchni Julia Arkhipova, ekspertka internetowej publikacji BelNovosti.
Jak zrobić płynny dym
Aby uzyskać płynny dym, należy spalić drewno i przepuścić powstały dym przez wodę.
Ciecz w tym procesie jest nie tylko rozpuszczalnikiem, ale także środkiem czyszczącym: za pomocą wody usuwane są nierozpuszczalne szkodliwe żywice i benzopiren.
Następnie następują kolejne etapy oczyszczania i filtracji, w wyniku czego producenci otrzymują klarowny roztwór, pozbawiony większości szkodliwych substancji.
To prawda, że wraz z żywicami traci się także część substancji smakowych i aromatycznych, więc niestety przy pomocy płynnego dymu nie będzie możliwe w 100% odtworzenie efektu naturalnego palenia.
Czy płynny dym jest szkodliwy?
Jeśli dokonamy uczciwego porównania palenia naturalnego i sztucznego, przewaga pozostaje przy drugiej opcji.
Wcześniej rozmawialiśmy o sekretach puszystości i miękkości naleśników.