HomeJedzenieZ czego składa się płynny dym: czy to prawda, że ​​produkt jest...

Z czego składa się płynny dym: czy to prawda, że ​​produkt jest niebezpieczny dla zdrowia

Produkt zwany „płynnym dymem“ jest używany przez kucharzy w celu dodania potrawom wędzonego smaku.

To prawda, że ​​​​niewielu ludzi go używa – w obawie, że może zaszkodzić ich zdrowiu.Czy to prawda, czy nie, wie szefowa kuchni Julia Arkhipova, ekspertka internetowej publikacji BelNovosti.

Jak zrobić płynny dym

Aby uzyskać płynny dym, należy spalić drewno i przepuścić powstały dym przez wodę.

Ciecz w tym procesie jest nie tylko rozpuszczalnikiem, ale także środkiem czyszczącym: za pomocą wody usuwane są nierozpuszczalne szkodliwe żywice i benzopiren.

Następnie następują kolejne etapy oczyszczania i filtracji, w wyniku czego producenci otrzymują klarowny roztwór, pozbawiony większości szkodliwych substancji.

To prawda, że ​​wraz z żywicami traci się także część substancji smakowych i aromatycznych, więc niestety przy pomocy płynnego dymu nie będzie możliwe w 100% odtworzenie efektu naturalnego palenia.

Czy płynny dym jest szkodliwy?

Jeśli dokonamy uczciwego porównania palenia naturalnego i sztucznego, przewaga pozostaje przy drugiej opcji.

Wcześniej rozmawialiśmy o sekretach puszystości i miękkości naleśników.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře