Mieszkańcy lata, którzy opowiadają się za rolnictwem przyjaznym dla środowiska, uwielbiają domowe nawozy..
Niektóre z tych przepisów faktycznie mają korzystne właściwości, ale trzeba pamiętać: w takich przypadkach niezwykle trudno jest dokładnie obliczyć wymaganą dawkę dobroczynnych substancji..
Niemniej jednak nawóz ze skórki cebuli jest uważany za uniwersalny i nie kosztuje ani grosza.
Jak używać skórek cebuli
Ze względu na swój skład łuski cebuli można zaliczyć do naturalnych środków grzybobójczych.Służy do ochrony roślin domowych, ogrodowych i warzywnych przed szkodnikami.
Jednocześnie produkt ten ma właściwości odżywcze i jest stosowany jako nawóz.
Dodatek zwiększa odporność roślin na niekorzystne czynniki, poprawia jakość gleby i zwiększa plonowanie.
Można go stosować zarówno w postaci suchej, jak i do sporządzania naparów (wywarów), które służą do podlewania i opryskiwania.
Jak gotować
Odwar jest łatwy w przygotowaniu.Litrowy słoik łusek należy zalać jednym litrem gorącej wody, gotować przez 5 minut, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
Bulion filtruje się, a uzyskaną objętość doprowadza do 10 litrów wody.
Do nawadniania 2 litry tego nawozu rozcieńcza się w 10 litrach wody.