HomeJedzenieJakie ciekawostki warto wiedzieć o proszku do pieczenia: szefowie kuchni zdradzili swoje...

Jakie ciekawostki warto wiedzieć o proszku do pieczenia: szefowie kuchni zdradzili swoje sekrety

Proszek do pieczenia jest ważnym składnikiem wielu rodzajów wypieków..

Dlatego produkt wydaje się tak znajomy i dobrze znany..

Jednak większość gospodyń domowych nie zna wielu interesujących faktów na ten temat, wyjaśnia ekspert kulinarny naszego magazynu, kucharka Julia Arkhipova.

Co warto wiedzieć o proszku do pieczenia

Moment pojawienia się

Produkt wydaje się stosunkowo „młody“, ale zaczęto go stosować już w XIX wieku.Skład był prawie identyczny, tyle że zamiast mąki użyto skrobi.

Mieszanina

Wiele osób będzie ciekawych, jaki dokładnie skład ma proszek do pieczenia.Klasyczny schemat jest następujący: pięć części sody oczyszczonej, trzy części kwasu cytrynowego i dwanaście części mąki.

Różnice z drożdżami

Wiele osób nie widzi różnicy pomiędzy użyciem do ciasta drożdży i proszku do pieczenia, a jednak jest jedna.Główna różnica polega na zasadzie działania.

Proszek do pieczenia działa natychmiastowo.Ale drożdże potrzebują czasu, aby „pomyśleć“.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře