Prawdopodobnie zauważyłeś, że niektóre jajka mają żółtko pomarańczowe, a inne żółte..
Podpowiadamy, czy kolor żółtka wpływa na przydatność jaj.
Które jajka są zdrowsze: te z jasnymi czy jasnymi żółtkami?
Kilka lat temu amerykańskie czasopismo naukowe Journal of Food Science opublikowało badanie, które odpowiedziało na to pytanie.
Naukowcy odkryli, że jasne żółtka zawierają więcej witamin i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
Według autorów badania tłumaczy się to faktem, że jasne żółtko jest charakterystyczne dla jaj kurzych hodowlanych.
Dieta takich kurczaków jest bogatsza w karotenoidy, dzięki którym żółtko jest jasne.
Jeśli chodzi o wartość odżywczą jajka, kolor żółtka nie ma znaczenia: jaja z jasnym żółtkiem mają taką samą ilość białek, tłuszczów i kalorii jak jaja z jasnym żółtkiem.