HomeJedzenieDlaczego niektóre żółtka są pomarańczowe, a inne żółte? Zastanówmy się, które z...

Dlaczego niektóre żółtka są pomarańczowe, a inne żółte? Zastanówmy się, które z nich są bardziej przydatne

Prawdopodobnie zauważyłeś, że niektóre jajka mają żółtko pomarańczowe, a inne żółte..

Podpowiadamy, czy kolor żółtka wpływa na przydatność jaj.

Które jajka są zdrowsze: te z jasnymi czy jasnymi żółtkami?

Kilka lat temu amerykańskie czasopismo naukowe Journal of Food Science opublikowało badanie, które odpowiedziało na to pytanie.

Naukowcy odkryli, że jasne żółtka zawierają więcej witamin i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Według autorów badania tłumaczy się to faktem, że jasne żółtko jest charakterystyczne dla jaj kurzych hodowlanych.

Dieta takich kurczaków jest bogatsza w karotenoidy, dzięki którym żółtko jest jasne.

Jeśli chodzi o wartość odżywczą jajka, kolor żółtka nie ma znaczenia: jaja z jasnym żółtkiem mają taką samą ilość białek, tłuszczów i kalorii jak jaja z jasnym żółtkiem.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře