Zupa to niezastąpione danie w codziennym menu.Zupy można jeść na obiad i kolację, są łatwe w przygotowaniu.
Przepis na prostą polską zupę, którą można przygotować w pół godziny, opowiada Julia Arkhipova, ekspertka internetowego wydawnictwa Belnovosti w dziedzinie gotowania, kucharka i piekarz czwartej klasy.
Jak ugotować zupę po polsku
Będziesz potrzebował: 600 gramów ziemniaków, dwóch cebul, dwóch marchewek, półtora litra bulionu wieprzowego, 200 mililitrów śmietany (25-30%), 300 gramów szynki lub kiełbasy, zielonej cebuli, łyżeczki papryki i majeranek, 5 ząbków czosnku, dwa liście laurowe, sól i pieprz.
Cebulę lekko podsmażamy, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaki, a na koniec szynkę (kiełbasę).
Do bulionu dodać podsmażone warzywa i kiełbasę, gotować 20 minut na średnim ogniu, dodać sól, przyprawy, posiekany czosnek i śmietanę.
Gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut, do prawie gotowej zupy dodaj zieloną cebulę.
Wcześniej ekspert opowiedział, jak szybko przygotować pożywne naleśniki z cukinii.