Doskonały pomysł na lunch, który jest wyjątkowo szybki i bardzo smaczny.
Wystarczy kilka minut i posiłek gotowy!
Świetny sposób na wykorzystanie cukinii
Szukasz sposobu na wykorzystanie nadmiaru cukinii, a jednocześnie ciesz się szybkim i smacznym posiłkiem? Mamy dla Ciebie świetną wskazówkę!
Nasz minutnik sos cukiniowy z bambino i kwaśną śmietaną na pewno Cię nie zawiedzie.
Czy można to przygotować w kilka minut i jaki efekt? Pyszny sos, który doskonale komponuje się z makaronem, ryżem lub jako nadzienie do tortilli.Nam najbardziej smakuje z makaronem.
Potrzebujemy:
Makaron do smaku lub gnocchi gotowane według instrukcji.
3 średnie cukinie.
1 cebula.
1 ząbek czosnku.
oliwa z oliwek.
50 g startego sera.
1 bambino (lub inny ser topiony w osłonce).
Śmietana do zmiękczania (ilość do smaku, ja nałożyłam ¾ słoika, można też użyć słodkiej śmietanki lub bitej śmietany).
Do smaku:.
bulion warzywny bez glutaminy.
sól
bazylia.
oregano.
Procedura:
Cukinia umyj i zetrzyj – Obrałam cukinię, bo miałam starsze warzywo, ale jeśli jest świeża, to nie trzeba jej obierać – sos będzie zielonkawy.
Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę, aż będzie przezroczysta, dodaj cukinię i smaż, aż cukinia zmięknie.
Młoda cuekta puści dużo soku, jeśli soku będzie za mało można dodać odrobinę wody lub bulionu.
Dodać bulion warzywny (bez glutaminianu) i przyprawy do smaku.
Pod koniec dodać rozgniecione ząbki czosnku, ser i bambino ̵ rozpuścimy się.
Na koniec dodaj kwaśną śmietanę (lub słodką) i możesz ją wymieszać lub zostawić w spokoju.
Do sosu dodać makaron wymieszać, można też dodać kawałki szynki drobiowej lub mięso z kurczaka.
Udekoruj gałązkami pietruszki..
Jest to bardzo uniwersalny przepis, można dodać więcej rodzajów sera, masła lub poeksperymentować z przyprawami ` gałka muszkatołowa bardzo dobrze smakuje w sosie.
To zależy od Ciebie, po prostu posmakuj i dostosuj do swojego gustu.
My wolimy wersję ze śmietaną.
Życzymy dobrego apetytu! :-).
autor: Żanetka.