HomeJedzenieJak ugotować kaszę jaglaną – woda czy mleko: dowiedzmy się z ekspertem

Jak ugotować kaszę jaglaną – woda czy mleko: dowiedzmy się z ekspertem

Kasza jaglana to smaczne i zdrowe danie, które zaleca się włączyć do diety dorosłych i dzieci..

Jednak wiele osób zastanawia się: na czym lepiej gotować kaszę jaglaną – na wodzie czy na mleku? W dokonaniu wyboru pomogła ekspertka publikacji sieci BelNovosti, kucharka Julia Arkhipova..

Jeśli chcemy przygotować niesłodzoną kaszę jaglaną z mięsem lub warzywami, zaleca się użycie wody.

Z mlekiem owsianka okazuje się delikatniejsza i zwykle dodaje się do niej dynię, miód, suszone owoce lub jagody.

Aby przygotować kaszę jaglaną na wodzie należy wsypać płatki do rondla i zalać wodą.

Gdy mieszanina się zagotuje, gotuj ją na średnim ogniu przez około pół godziny, od czasu do czasu mieszając, aż płyn całkowicie wchłonie się w płatki.

Aby przygotować owsiankę mleczną, użyj proporcji 1:4 (jedna część płatków śniadaniowych i dwie części wody i mleka).

Gorące mleko dodać 10-15 minut po rozpoczęciu gotowania, gdy cała woda odparuje.Po ugotowaniu przykryj naczynie pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-10 minut.

Wcześniej powiedzieliśmy, jak zrobić konfiturę truskawkową.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře