Aby przygotować klarowny bulion, sama teoria nie wystarczy – trzeba mieć też doświadczenie praktyczne..
Jeśli brakuje Ci tego ostatniego, będziesz musiał skorzystać z porady eksperta z publikacji sieci BelNovosti, kucharki Julii Arkhipowej – opowiedziała, dlaczego danie może okazać się mętne i jak uniknąć typowych błędów.
Wybór mięsa
Warto zacząć od głównego składnika każdego bulionu – mięsa.Jej wybór ma ogromny wpływ na stopień przezroczystości bulionu.Najlepszą opcją jest mięso z kością, które wzbogaci danie i nada mu głębokiego smaku.
Jeśli Twoim celem jest uzyskanie krystalicznie czystego bulionu, upewnij się, że wybrany kawałek mięsa jest wolny od tłuszczu i filmów.
Temperatura i czas gotowania
Na początkowym etapie musisz doprowadzić wodę do wrzenia, włączając ciepło do maksimum.Gdy zauważysz, że zawartość patelni się zagotowała, zmniejsz ogień do małego i pozostaw pokrywkę uchyloną.
Kontynuuj gotowanie na małym ogniu – w ten sposób bulion będzie się gotował, a jego składniki równomiernie uwolnią swój aromat, nie tworząc zawiesiny ani zmętnienia.
Sól i warzywa
Sól może również wpływać na klarowność bulionu, dlatego zaleca się jej dodanie pod koniec gotowania.
Jeśli w Twoim bulionie znajdują się warzywa, włóż je na patelnię po pokrojeniu na duże kawałki – w przeciwnym razie na pewno się rozpadną i sprawią, że bulion będzie mętny.Nawiasem mówiąc, lepiej dodać warzywa, gdy bulion jest już prawie gotowy.
Skala
I na koniec, nie zapomnij w odpowiednim czasie usunąć kamienia za pomocą łyżki cedzakowej.Jest to konieczne, aby naczynie zachowało przezroczystość.