HomeJedzenieJak sprawić, by mętny rosół znów był klarowny: wszystkie gospodynie domowe powinny...

Jak sprawić, by mętny rosół znów był klarowny: wszystkie gospodynie domowe powinny znać ten kulinarny trik

Aby przygotować klarowny bulion, sama teoria nie wystarczy – trzeba mieć też doświadczenie praktyczne..

Jeśli brakuje Ci tego ostatniego, będziesz musiał skorzystać z porady eksperta z publikacji sieci BelNovosti, kucharki Julii Arkhipowej – opowiedziała, dlaczego danie może okazać się mętne i jak uniknąć typowych błędów.

Wybór mięsa

Warto zacząć od głównego składnika każdego bulionu – mięsa.Jej wybór ma ogromny wpływ na stopień przezroczystości bulionu.Najlepszą opcją jest mięso z kością, które wzbogaci danie i nada mu głębokiego smaku.

Jeśli Twoim celem jest uzyskanie krystalicznie czystego bulionu, upewnij się, że wybrany kawałek mięsa jest wolny od tłuszczu i filmów.

Temperatura i czas gotowania

Na początkowym etapie musisz doprowadzić wodę do wrzenia, włączając ciepło do maksimum.Gdy zauważysz, że zawartość patelni się zagotowała, zmniejsz ogień do małego i pozostaw pokrywkę uchyloną.

Kontynuuj gotowanie na małym ogniu – w ten sposób bulion będzie się gotował, a jego składniki równomiernie uwolnią swój aromat, nie tworząc zawiesiny ani zmętnienia.

Sól i warzywa

Sól może również wpływać na klarowność bulionu, dlatego zaleca się jej dodanie pod koniec gotowania.

Jeśli w Twoim bulionie znajdują się warzywa, włóż je na patelnię po pokrojeniu na duże kawałki – w przeciwnym razie na pewno się rozpadną i sprawią, że bulion będzie mętny.Nawiasem mówiąc, lepiej dodać warzywa, gdy bulion jest już prawie gotowy.

Skala

I na koniec, nie zapomnij w odpowiednim czasie usunąć kamienia za pomocą łyżki cedzakowej.Jest to konieczne, aby naczynie zachowało przezroczystość.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře