Jest mało prawdopodobne, aby współczesny człowiek zaparzył herbatę w samowarze lub ugotował owsiankę w żeliwnym garnku, ponieważ przedmioty te uważane są za atrybuty starożytności..
Ale jak twierdzi ekspertka publikacji sieci BelNovosti, kucharka Julia Arkhipova, do dziś w kuchniach z pewnością są rzeczy, które od dawna wymagają wymiany na bardziej funkcjonalne odpowiedniki.
Ręczniki tekstylne
Ręczniki, z których została użyta tkanina, pochłaniają zapachy, a jeśli nie zostaną odpowiednio wysuszone na co dzień, od razu stają się pożywką dla bakterii.
Zamiast używać tekstyliów w kuchni, kup ręczniki papierowe i zamontuj stylowy uchwyt przy zlewie, aby je przechowywać.
Spodki do zaparzania herbaty
Nawet nasze babcie podczas parzenia herbaty przykrywały filiżankę spodkiem, aby szybko uzyskać mocny, aromatyczny i smaczny napój.
Obecnie w sklepach można znaleźć specjalne silikonowe pokrywki – działają one próżniowo, dzięki czemu są wciągane pod wpływem wysokiej temperatury.Dzięki temu Twój ulubiony napój otrzymasz nie w kilka minut, a w kilka sekund.
Durszlak do spaghetti
Dawniej po ugotowaniu spaghetti wlewano na durszlak wraz z wrzącą wodą i myto pod zimną wodą.
Jednak teraz gospodynie domowe wiedzą, że makaronu nie trzeba płukać – należy go wyjąć z patelni wrzącą wodą i przenieść bezpośrednio do miski w celu podania.
Problem ten można rozwiązać, kupując specjalną łyżkę do spaghetti w dowolnym sklepie z artykułami kuchennymi.Dzięki swojej konstrukcji spaghetti nie zsuwa się i łatwo przesuwa się na talerz.
Wcześniej powiedzieliśmy, jak gotować jajecznicę w stylu wiejskim.