Wielbicieli prostych, zdrowych i nietypowych przetworów zapraszamy do przygotowania pikantnej przystawki na zimę z młodej cukinii z liściem laurowym i goździkami..
Prostym przepisem podzieliła się Julia Arkhipova, ekspertka publikacji sieci Biełnowosti z zakresu gotowania, kucharka i czwartorzędny piekarz.
Składniki
• ocet winny biały (260 ml);
• młoda cukinia (1,2 kg);
• pąki goździków (8 szt.);
• woda filtrowana (1,2 l);
• sól (do smaku);
• liść laurowy (8 szt.);
• cukier granulowany (70 g);
• pieprz czarny (10 szt.);
• parasole koperkowe (do smaku).
Proces gotowania
Przygotuj gęstą, młodą cukinię z cienką skórką i dokładnie ją umyj, a następnie pokrój w grube koła lub duże plasterki.
Sterylizuj małe szklane słoiki i osusz je, przenieś do nich parasolki z pieprzem i koperkiem.
Dodaj liść laurowy i pąki goździków, rozłóż na wierzchu cukinię.
Zagotuj wodę i natychmiast wlej ją do słoików, następnie szklane pojemniki przykryj wysterylizowanymi pokrywkami i odstaw na 3-5 minut.
Wodę z puszek wlać na patelnię i ponownie zagotować, dodać cukier i sól do smaku, dokładnie wymieszać i doprowadzić mieszaninę do wrzenia na małym ogniu.
Wyłącz palnik, na patelnię wlej ocet winny, dokładnie wymieszaj marynatę i od razu polej nią cukinię, tak aby w słoikach nie było wolnego miejsca.
Słoiki natychmiast zakręcić i odwrócić, przykryć grubym kocem lub dużym ręcznikiem frotte, odstawić przetwory na stół na około 4-5 godzin, następnie odstawić na 2 tygodnie w chłodne miejsce.