HomeJedzenieNie każdej gospodyni domowej udaje się ugotować pysznego pilawu: jakie są najczęstsze...

Nie każdej gospodyni domowej udaje się ugotować pysznego pilawu: jakie są najczęstsze błędy?

Pilaw jest uwielbiany przez wiele osób, ponieważ jest pożywny, smaczny i niesamowicie aromatyczny..

Ale niektóre gospodynie domowe popełniają błędy w przygotowaniu pilawu..

Przyjrzyjmy się im bardziej szczegółowo, aby kulinarne arcydzieło okazało się idealne.Pomoże nam w tym szefowa kuchni Yulia Arkhipova, ekspert w dziedzinie gotowania i gotowania z naszego magazynu.

Zły wybór ryżu

W sprzedaży dostępnych jest wiele odmian ryżu; ich nazwy są bardzo zróżnicowane.Nie należy jednak kupować tego składnika w sklepach.

Na półkach supermarketów znajduje się ryż owsiany, który po ugotowaniu stanie się lepki i lepki.

Lepiej kupić produkt na rynku, gdzie wybór opcji jest znacznie większy.

Błędy w wyborze oleju

Jeśli poprosisz o radę doświadczonego szefa kuchni, który rozumie kuchnię Wschodu, powie Ci, że prawdziwy pilaw gotuje się na oleju z nasion bawełny lub tłuszczu jagnięcym.

Tłuszcze zwierzęce zawierają jednak zbyt dużo cholesterolu, więc danie nie będzie zdrowe.

Lepiej jest używać oleju roślinnego, który nie szkodzi ciału i zdrowiu.Ponadto ta opcja w niczym nie jest gorsza w smaku od tłustego ogona i oleju z nasion bawełny.

Niewłaściwa ilość mięsa

Jeśli chcesz ugotować naprawdę smacznego pilawu, waga mięsa powinna być nie mniejsza niż ryżu.

Oznacza to, że jeśli zamierzasz użyć kilograma ryżu, musisz kupić kilogram mięsa.

Taki pilaw nabierze subtelnego i przyjemnego aromatu, a nie będzie pachniał tylko marchewką, cebulą i ryżem.Twoi bliscy nie odmówią talerza takiego przysmaku i na pewno poproszą o więcej.

Ignorując przyprawy

Po prostu musisz uzupełnić danie przyprawami.Nadadzą kulinarnemu arcydziełu apetyczny odcień, a także piękny wygląd.

Ale nie powinieneś wrzucać do pilawu absolutnie wszystkich przypraw, które znalazłeś w szafce kuchennej.

Szafran i kminek wystarczą, bo to one nadają potrawie niepowtarzalny smak.

Nieprawidłowa ilość wody

Nie ma potrzeby wlewania zbyt dużej ilości płynu na patelnię.W przeciwnym razie nawet odpowiedni ryż stanie się lepką masą, która na pewno nie pobudzi Twojego apetytu.

Lepiej nie dodawać niż przelać, bo nikt nie zabrania dolewania wody w trakcie gotowania.

Wszystkie te błędy psują pilaw i uniemożliwiają uzyskanie apetycznego kulinarnego arcydzieła.Unikaj ich, aby miło zaskoczyć swoich bliskich swoimi talentami w kuchni!

Wcześniej powiedzieliśmy, które przyprawy są najlepsze do pieczenia kurczaka.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře