HomeRoślinyJak pozbawiamy się dużych jagód czarnej porzeczki: 3 błędy popełniane przez ogrodników

Jak pozbawiamy się dużych jagód czarnej porzeczki: 3 błędy popełniane przez ogrodników

Czarna porzeczka jest częstym „lokatorem“ wielu letnich mieszkańców i ogrodników..

Ale niestety z powodu błędów popełnionych podczas uprawy roślin często pozostają one bez dużych jagód..

Pierwszy błąd wynika z faktu, że dla tego przedstawiciela flory szukają dobrze oświetlonego, słonecznego obszaru.

Idealnym miejscem dla tej rośliny jest półcień.Bo chociaż porzeczki kochają światło, ciepło negatywnie na nie wpływa.

W szczególności znajduje to odzwierciedlenie w korzeniach, które (te najbliżej powierzchni) po prostu „gotują“ w gorącej glebie.
Nawiasem mówiąc, ściółka uratuje Cię przed przegrzaniem, a także pomoże zatrzymać wilgoć.

Drugim błędem jest zbyt obfite i nieprawidłowe karmienie.Warto pamiętać, że porzeczki nie lubią dużej ilości azotu i są też kapryśne w stosunku do materii organicznej.

Nie potrzebuje obfitych smakołyków w postaci saletry amonowej, mocznika czy obornika z humusem.

Trzeci.Doświadczeni ogrodnicy nie zalecają uprawy gałęzi.Nie ma potrzeby corocznego przycinania końcówek młodych pędów.

W ten sposób znaczna część plonu zostaje odcięta, ponieważ koncentruje się ona na młodym wzroście.

Jesienią zaleca się przycinanie trzyletnich gałęzi.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře