Przedstawiamy Ci niezwykle prosty przepis na kremowy deser, który całkowicie zaskoczy Cię swoim smakiem.
Fantastyczny przysmak, którego odtąd nie zabraknie na Twoim świątecznym stole.
Wyjątkowy przepis na pyszny deser czekoladowy z kanału YouTube Kübra&nın Mutfağı.
Potrzebujemy:
(pojemność kubka 200 ml).
1 litr mleka.
1 szklanka semoliny.
1 szklanka granulowanego cukru.
3 łyżki kakao.
1 opakowanie cukru waniliowego.
1 łyżeczka masła lub margaryny.
1 opakowanie bitej śmietany w proszku.
1 szklanka mleka.
Dla łuski czekoladowej:.
1,5 łyżki mąki pszennej.
1,5 łyżki kakao.
3 łyżki granulowanego cukru.
3 szklanki mleka.
1 łyżeczka masła lub margaryny.
1 łyżeczka Nutelli.
kawałki orzechów włoskich do dekoracji (opcjonalnie).
Procedura:
Wsypać semolinę do garnka na kuchence.Dodać cukier i kakao.
Wszystko wymieszać trzepaczką.
Dodać zimne mleko i wymieszać.
Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż mieszanina się zagotuje i zgęstnieje.
Następnie dodać cukier waniliowy, masło, wymieszać i wyłączyć kuchenkę.
Wlać ciasto do tortownicy i wyrównać.Pozwól mu całkowicie ostygnąć.
Do osobnej miski wlać bitą śmietanę..
Wlać zimne mleko i ubić mikserem gęstą śmietanę..
Na ostudzone ciasto nakładamy ubitą śmietanę i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni.
Następnie włóż deser do lodówki.
W międzyczasie przygotuj polewę: Do naczynia żaroodpornego ustawionego na kuchence wsypać mąkę.
Dodać kakao, cukier i wymieszać trzepaczką.Następnie do mieszanki wlać zimne mleko..
Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż mieszanina się zagotuje i zgęstnieje.
Dodajemy masło, nutellę i mieszamy aż masło się rozpuści.
Wylać ostudzoną czekoladę polewa na deser i wypoziomować.
Włożyć do lodówki aż lukier stwardnieje..
Po wyjęciu z lodówki udekoruj górę deseru posiekanymi orzechami.
Możemy służyć.
Życzymy dobrego apetytu!
Poradnik wideo:.