Proponujemy dodanie do swojego zbioru przepisów kulinarnych kolejnej rozświetlającej zupy, którą można przygotować zamiast chłodnika czy okroshki..
To greckie danie zwane zupą owocową, ale przyrządzane jest na bulionie warzywnym..
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, czwartej klasy kucharka i piekarz, opowiedziała nam, jak przygotować grecką zupę owocową.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować
1.Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne, a następnie pokrój w dużą kostkę.
2.W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę i na średnim ogniu podsmażyć cebulę, aż będzie przezroczysta, następnie dodać jabłka, curry i sól.
3.Gdy jabłka staną się miękkie, wlać bulion warzywny na patelnię i doprowadzić zawartość do wrzenia, po czym gotować przez 40 minut.
4.Zdejmij z ognia, ostudź, dodaj skórkę i sok z cytryny, zawartość zmiel blenderem i włóż do lodówki.
Podawać z jogurtem, gdy zupa całkowicie wystygnie, udekorować posiekanymi listkami mięty.Smacznego!