Szukasz inspiracji na szybki i smaczny lunch lub kolację, który zachwyci całą rodzinę?
Panierowane klopsiki pieczone na blasze to świetne rozwiązanie!
Proste i praktyczne jedzenie dla całej rodziny
Ta wariacja na temat klasycznych klopsików jest nie tylko smaczna , ale i praktyczna.
Wystarczy przygotować podstawowe składniki, ułożyć wszystko na blasze do pieczenia i pozwolić piekarnikowi działać.
Przygotowując jedzenie, możesz eksperymentować z różnymi rodzajami mięsa mielonego, warzyw i serów.
Połączenie mięsa, warzyw i sera gwarantuje doskonały smak i wysoką sytość.
Potrzebujemy:
500 g mięsa mielonego (można też użyć drobiu, ale wtedy nie zapominaj, że piecze się krócej).
3 ziemniaki (ok. 300 g).
2 cebule.
3 jajka na twardo.
150 g startego sera.
1-2 łyżki kwaśnej śmietany.
1 łyżka musztardy.
Sól do smaku.
Przyprawy do smaku.
Fakultatywny:.
Zioła do smaku.
Przyprawy do smaku.
Sos tatarski.
Biały jogurt.
Różne rodzaje sera.
Procedura:
Drobno posiekaj cebulę podsmaż na oleju na złoty kolor.
Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce, doprawić solą i pieprzem.
Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać.
Do jajek dodać majonez i musztardę.
Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Z przyprawionego mięsa mielonego formujemy mniejsze „klopsiki“, które stopniowo układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Najpierw ułóż smażoną cebulę na wierzchu mięsa.
Następnie układamy warstwę jajka – mieszanka majonezu i ziemniaków.
Na koniec równomiernie połóż na wierzchu tarty ser.
Jeśli mamy młode ziemniaki, kładziemy je na surowo, jeśli mamy starsze ziemniaki, które wymagają dłuższego czasu przygotowania, gotuję je przez 5 minut, a następnie ścieram.
Blachę z tak przygotowanymi klopsikami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut.
Klopsiki są doskonałe same w sobie, nie trzeba do nich niczego dodawać.Latem można jednak odświeżyć jedzenie dodając świeże warzywa lub świeże pieczywo.
Życzymy dobrego apetytu! :-).